Silikonets vara eller inte vara?
En av den konventionella hårvårdens vanligaste ingredienser är silikon. Det finns en uppsjö av olika, ni kan kolla på era produkter och se om ni hittar någon ingrediens vars namn slutar på -xane eller -cone. Et voila, det är med största sannolikhet en silikon. Så varför används silikon?
- Det är en billig ingrediens.
- Silikonet täcker hårstrået och ger därför en illusion av ett friskt hårstrå.
- Silikonet minskar friss genom att hindra fukt att passera in eller ut genom hårstrået.
- Silikonet ger glans, igen genom att helt enkelt täcka hårstrået.
Det låter ju bra egentligen, eller hur? Men här är nackdelarna:
- Silikonet täcker hela hårstrået och hindrar därför håret att "andas". Fukt kan inte nå in, ens med inpackningar och balsam. Hår försöker alltid utjämna fuktbalansen, men det har ingen möjlighet att göra det med ett lager silikon på sig.
- Den absoluta majoriteten av silikoner kan endast tvättas bort med mycket starka tvättensider (Sodium Lauryl Sulphate m.fl.) som torkar ut och skadar hårstrået. Det blir därför double the trouble om du sedan ännu en gång för till silikon. Då har du ett torrt hårstrå som inte kan ta emot vätska, eftersom du satt en silikonbarriär emellan. För att få bort den barriären måste du tvätta med det starka schampot, osv...
- Silikon kan i vissa fall täppa till hårbotten och hindra hårväxten.
- Silikon plattar i många fall ut naturliga lockar, och kan göra hår platt och utan volym.
För mig personligen gillar jag inte silikon. Det gör mitt hår platt och tungt och oformligt. De starka schampona ger mig allergiska reaktioner och jag tappar hår, allt kliar och jag får huvudvärk. Sedan gillar jag inte tanken på att det får mitt hår att verka helt och hälsosamt fastän det egentligen kvävs.
Jag gillar däremot tanken på att det jag numera tillför mitt hår går direkt in till håret och inte sitter på ytan, men det är en fullständigt personlig åsikt. Jag tänker inte tvinga någon att sluta med silikon eller göra något annorlunda. Tvärtom - att sluta med silikon leder ofta till att man upptäcker att ens hår ser ganska trasigt ut undertill. Det tar några månader att bygga upp igen. Men är det inte roligare att ha hår som man vet är starkt och fint och inte bara verkar vara det tills man skrapar lite på ytan?
Har du provat att sluta med silikon eller har en annan historia att berätta? Skriv det i kommentarerna! :)
Vi hörs,
J
Hollywoodhår del 2 - Att undvika skada
Hår kan bli skadat på två sätt - Mekaniskt och kemiskt.
Mekanisk skada är när något har skadat fjällskiktet. Fjällen i fjällskiktet har blivit sönderslitna och kan därför inte skydda hårstråets kärna. Självklart kan det ha olika utsträckning. Mekanisk skada uppkommer bland annat när man tuperar, använder värmeverktyg, borstar oförsiktigt eller använder hårda hårsnoddar för ofta.
Så, hur undviker man det här?
Tupering finns det flera saker man kan använda. Ett alternativ är att använda ett volympuder, t.ex. Osis Dust it eller Schwarzkopf Got2Be Powder'ful. De kan kännas strävt och konstigt men sätter sig ovanpå hårstrået och sliter därför inte på samma sätt. Ett annat alternativ är att fukta håret och sätta upp det i en knut mitt på huvudet. När stråna torkar i den riktningen får man volym utan samma skada.
Värmeverktyg - Skippa dem! Det kommer att vara det bästa du någonsin gjort för ditt hår. Det gäller även hårtorken. Den ojämna värmen som skapas när man fönar (utifrån och in) får fjällskiktet att spricka. Ja, just det. Spricka. Låt håret lufttorka. Vill du absolut ha det i en speciell form, använd metoder som inte kräver värme. Platta kan du till exempel göra som den här tjejen (använd spelkort eller hushållspapper under den delen av hårnålen som ligger mot överhåret om du är rädd att hårnålarna ska lämna märken). För att locka finns det massor av olika sätt - den här tjejen är duktig på att hitta dem.
Borstning - Använder du en stenhård borste och borstar så fort att hårstråna går av? Sluta med det! För det första - var extra försiktig med att borsta håret när det är blött. Vatten får hela hårstrået att svälla och bindningarna i strået är därför svagare än när det är torrt. Om man sliter en borste genom håret då finns det risk att man helt enkelt drar sönder hårstråna på mitten. Det är onödigt.
Många tipsar om att använda en bredtandad kam när håret är blött. Det är ingen dålig idé, men tänk på att man ändå måste vara försiktig. Börja reda ut nedifrån hårtopparna och jobba dig uppåt. Det enda som händer annars är att du pressar ner tovorna till en hård boll längst ner.
När det gäller hårborstar - Se till att du har en du gillar, och ju mjukare desto bättre. Själv använder jag en Tangle Teezer, som är en speciell plastborste med mjuka, mjuka borststrån. Den går att köpa på Kicks (jag köpte dock min på Amazon.co.uk). På internet tipsar många om att använda borstar skapade speciellt för extensions (i många fall är de snällare än vanliga) eller en hårborste med svinborst, för att de ger mer glans och är mjukare mot håret. Svinborstarnas Rolls Royce är en Mason Pearson, som kostar runt tusenlappen (jag älskar hår, men att jag lägger tusen spänn på en hårborste? Det kommer inte hända. Aldrig). En annan bra är ghd:s Oval Dressing Brush, som inte är lika löjligt dyr. Använd dock ingen av dessa på blött hår då de täta stråna gör det halvt omöjligt ;)
Hårsnoddar - Undvik de riktigt stela och de med metallklämmor. Det finns många bra att köpa på t.ex. H&M, Lindex och Kicks som inte har metall och inte klämmer åt som buntband runt håret. Tajta håruppsättningar, särskilt sådana som man alltid sätter upp på samma sätt, kan också slita då nålar och snoddar alltid sitter på samma ställe.
Kemisk skada är när ett kemiskt ämne, som blekmedel eller permanentvätska, gått ner under fjällskiktet och ändrat och försvagat själva kärnan. För att medlet ska nå kärnan behöver det först öppna fjällskiktet, vilket ofta skadar det, och sedan gå ner i kärnan och ändra hårets egen kemiska uppbyggnad. Det försvagar hårets naturliga styrka, och det trasiga fjällskiktet kan heller inte skydda kärnan mot nya påfrestningar. Permanentvätska, t.ex, bryter hårets naturliga proteinbindningar och bygger ihop dem igen, fast lite svagare. Tänk dig att du hade en legosats som ska bygga ett hus, men du väljer att ta bitarna och bygga ett flygplan. Det ser ut ungefär som ett flygplan, men inte riktigt. För de bitarna var menade att bygga ett hus.
Så, hur ska man undvika kemisk skada? Genom att inte kemiskt skada! Lär dig att tycka om din naturliga hårtextur och hitta sätt att göra den vacker. Vill du färga så välj toningar som inte går ner i hårets kärna.
Finns det sätt att bleka utan att skada? Nej, inte helt. Men jag ska göra ett helt kapitel om blekning om ett tag, så stay tuned :)
Nu har du fått en grundläggande överblick av vad som kan skada håret. Men kom alltid ihåg - håret är ditt, och det viktigaste är att DU gillar det. Du behöver inte ta bort allt. Älskar du dina hårfärgningar så behåll dem, men det kan vara bra att vara medveten. Och kanske kan du sluta platta?
Hoppas du tyckte att det här var informativt. Vill du läsa om något speciellt eller bara säga hej, lämna en kommentar!
xoxo
J
Hollywoodhår utan Hollywood-plånbok, går det?
Jag tror det. Eller jag är faktiskt helt säker. För vad är det som gör Hollywoodskådespelerskornas hår så fantastiskt? Att det är välskött. Att det är glansigt. Att det inte är trassligt, ovårdat och matt (om inte det är looken som eftersträvas).
Knepen för att få fint hår hemma, eller för den sakens skull på en budget, är att veta vad som får håret att bli sådär mjukt och glansigt. Och svaret är enkelt.
Kunskap.
Okej, det är trist att plugga. Men genom att veta lite om hårets uppbyggnad, kan man kringgå de flesta regler som företagen vill få oss att tro på.
The background:
Ett hårstrå består av tre lager : Ett yttre fjällager (cuticle på engelska), ett inre lager (cortex) där allt som bestämmer hårstråets egenskaper (färg, textur osv) finns och i riktigt tjockt hår även ett innersta hålrum (medulla) som inte innehåller någonting.
På ett helt, hälsosamt hårstrå ligger fjällagret slätt och platt. Det betyder att all fukt i hårstrået hålls kvar, både den som kommer från hårbotten när hårstrået bildas och den som du tillför med balsam och inpackningar. Fjällskiktets uppgift är att skydda kärnan. Ett återfuktat hårstrå där fjällagret ligger platt är glansigt, slätt, har lätt att behålla fukt och inte lika sårbart för väderomställningar.
Om man däremot har skadat håret med för mycket schampo, värmestyling, tupering eller kemiska behandlingar är fjällskiktet ofta skadat. När fjällen står upp blottas hårets känsliga kärna (cortex). Hårstrået har då svårare att hålla kvar vatten och näring och håret blir risigt, frissigt och matt. Om man har lockigt hår är det också ofta vanligt att fjällskiktet står upp oavsett, pga hårets form. Lockiga och skadade hår kräver ofta specialvård för att bli så fina som de kan.
Så hur kan du använda den här kunskapen till din fördel? Såhär: Fint hår är inte raketforskning. Det handlar inte om dyra produkter. Det handlar om att mata hårstråets inre lager med fukt och näring och försöka hålla fjällskiktet så intakt som möjligt. I mitt Hollywood-hårs-tema ska jag ta upp olika sätt att göra detta. Har du något eget tips? Lämna det i kommentarerna!
Ha en härlig vecka,
J
Så vem är jag?
Du kanske undrar vem som sitter på andra sidan skärmen? Jag är 19 år, har just slutat gymnasiet, och har ett brinnande intresse för hårvård. That's right. Jag är ingen utbildad frisör, ingen kosmetolog, hårolog eller något liknande. Jag är bara en ung tjej som upptäckte att hon var allergisk mot schampo, började med balsammetoden och upptäckte en hel värld av hårvård bortom och utöver den man kan köpa i butik. Idag använder jag så mycket ekologiskt jag kan, och blandar mycket av mina egna grejer. Är det här något som intresserar dig, så fortsätt följa: Jag tänker dela med mig av tankar, idéer och recept. Har du något recept, fråga eller tips, tveka inte att skriva en kommentar!
Hörs snart,
J
Dagens Tips!
Har du svårt att få hårnålarna att sitta kvar? Spraya dem med lite hårspray innan du sätter dem i håret. Jag gör det hela tiden och de sitter mycket bättre!
/J
Silverschampo - gör ditt eget
Jag har nog läst tusen bloggar, hemsidor och böcker, om hårvård, smink och diy-grejer. Och jag hittade inga svenska bloggar på ämnet. Så jag tänkte - jag kör. I värsta fall läser ingen, men jag får i alla fall skriva av mig mina upptäckter och min familj slipper lyssna på saker de har zero intresse av. So here goes, mitt första tips någonsin - hur man gör sitt eget lila schampo eller balsam för blont hår.
Varför ett lila schampo/balsam?
Därför att ett av de vanligaste problemen med blekt blont hår är att det blir gult/guld/orange. Håret får med andra ord en varm ton. Dessa toner kan se allt från bra till förskräckliga ut, beroende på person. Ett sätt att bli av med den varma tonen är att neutralisera den.
Och det är där det lila schampot/balsamet kommer in. Lila neutraliserar orange, eftersom det är på motsatt sida om färghjulet (länk till det finns här). Lila schampo kallas också silverschampo, eftersom det traditionellt använts av kvinnor och män med grått hår som slår över i gult.
Varför inte köpa?
Tja, egentligen finns det väl ingen anledning till att inte köpa. Men det finns stora fördelar med att göra eget, som till exempel:
- Du kan använda ett schampo/balsam du vet passar dig, med doften/konsistensen/ingredienserna du gillar. Inga skumma grejer som får ditt hår att bli som svintoull.
- Du kan göra det ekologiskt/ food grade. Ibland är det svårt att hitta ekologiska alternativ till konventionell hårvård. Med det här receptet tillsätter du endast ingredienser du kan äta, vilket betyder inga gifter ner i burken, inga gifter ner i hårbotten.
- Det är billigt. De extra ingredienserna kostar sammanlagt 40 spänn och räcker läääääääääääänge. Till skillnad från balsamburken du brände igenom på två veckor ;)
- Du kan ändra receptet så att det passar just dig. No cookie cutter silverschampo här inte. Du kan välja exakt hur mycket du tar i.
Så, över till receptet nu då:
Det är nästan löjligt enkelt. Det enda du behöver är:
Schampo eller balsam (hel flaska)
Blå karamellfärg
Röd karamellfärg
Gör så här:
Häll i två droppar blå karamellfärg och en droppe röd karamellfärg i din schampo eller balsamflaska. Blanda ut. Balsamet ska vara ljust lila, ungefär som lavendel. Ser du ingen färgförändring efter att ha blandat, häll i lite mer av varje. Det är dock viktigt att det är mer blått än rött! Annars funkar det inte :) Testa sedan på en slinga av ditt hår. Märks det ingen skillnad på den orangea tonen kan du ha i mer färg i ditt schampo/balsam. Blir ditt hår lila har du haft i för mycket färg, då får du späda med något innan du använder det. Men förhoppningsvis blir färgen bra och du kan njuta av att ha sparat upp till ett par hundringar per flaska!
Lycka till allihopa!
/J
Välkommen till min nya blogg!
Mitt första inlägg.